Estima nombres en quatre tempos

Un problema de Fermi es un tipo de problemes que es planteja a partir d’una pregunta contextualitzada en un fenomen o situació real. Es tracta de donar una “estimació” del valor numèric d’alguna quantitat concreta sense tenir cap tipus d’informació numèrica. Per exemple, si ens plantegem quants litres d’aigua es consumeixen a la nostra ciutat, és una dada numèrica que possiblement podrem trobar la web de l’Ajuntament. En aquest cas no seria un problema de Fermi. En canvi, si tenim una fuita d’aigua una aula de l’institut i posem una galleda per recollir l’aigua, ens podem preguntar quant de temps es trigarà en omplir la galleda.
Una característica de la quantitat que es vol estimar és que acostuma a ser molt gran o molt petita. Podrem donar un valor numèric concret? Donar un interval? De què dependrà?
El que proposem en aquesta activitat és un seguit de problemes de Fermi a partir de diverses fotos matemàtiques que serviran per contextualitzar els problemes.

Fes clic aquí per descarregar-te tot el material .zip.

Aquesta activitat ha estat premiada en el concurs de fotografia matemàtica de l’ABEAM de l’any 2022 en la categoria de professorat.

Títol: Estima-nombres en quatre tempos

Autor: Eugenia Torres Martin

Categoria: Professorat

Any: (2023) 1r premi

Centre: Institut Serra de Miramar